Onze kaders

Bij The Frame Factory kunt u terecht voor talloze mooie lijsten, allerlei passe-partouts en een uitgebreid gamma aan afwerkingmogelijkheden. Onze professionele inlijsters zoeken samen met u naar de ideale combinatie van omlijsting en passe-partout om uw foto of lievelingsobject op te waarderen. Want bovenal: inlijsten is fun!

Lijsten

The Frame Factory staat voor kwaliteit en daarom gebruiken wij vooral houten staaflijsten. Er wordt gebruik gemaakt van diverse houtsoorten voor het vervaardigen van kaders, waarvan ayous en (Nieuw-Zeelands) dennenhout de belangrijkste zijn.

De meeste kaders worden gemaakt vanuit afgewerkte staaflijsten, waarbij er 4 stukken uit de staaflijst worden gezaagd in 45° verstek en met behulp van lijm en een speciale nietmachine geassembleerd worden. Daarnaast zijn er ook de “over-de-hoeks-afgewerkte” kaders, die één per één gemaakt worden en dus iets duurder zijn. Voor deze kaders wordt een half afgewerkte lijst eerst tot een kader geassembleerd en dan worden de versteknaden nog bijgewerkt en opgevuld. Pas daarna gebeurt de finale afwerking, zoals het vergulden. Het resultaat is een kader waarbij totaal geen verstekken meer zichtbaar zijn.

      over-de-hoeks afgewerkte kaders (Atelier Senelar)       Pissaro afwerking - over-de-hoeks afgewerkte kaders      

Afwerking

Wij bieden u een compleet gamma aan van afwerkingen voor de kaders.

Hieronder vindt u de vele mogelijkheden:

  • Onbewerkt – dit wordt vooral toegepast op “nobele” houtsoorten als populier, eik, beuk, notelaar, es, esdoorn, koto en geeft een moderne en trendy look.
  • Gevernist – bovenstaande houtsoorten kunnen ook gewoon voorzien worden van een extra laag vernis ter bescherming.
  • Getint of geverfd – bovenop het onbewerkt hout kan een beits of verf aangebracht worden, zodat de kleuren passen bij het onderwerp. Bij deze toepassing is de houtstructuur nog steeds zichtbaar en is de kwaliteit van het hout zeer belangrijk.
  • Geverfd op gesso – hierbij wordt het hout eerst voorzien van enkele lagen ondergrond om een perfect glad oppervlak te verkrijgen. Daarop wordt dan een verf aangebracht. In plaats van een kleur met houtstructuur, bekom je hier een zeer effen kleur.
  • Afgewerkt met folie (hotstamp foil) – deze folie kan verkregen worden in goud, zilver of met een motiefje. Er bestaat bijvoorbeeld een folie met een namaakhoutstructuur (faux ramin). Deze zien er net zo uit als (niet-milieuvriendelijke) lijsten in echt ramin hout.
  • Afgewerkt met slagmetaal op alcoholbasis (dorure mixtion) – blaadjes slagmetaal (imitatie bladgoud) worden manueel aangebracht op een ondergrond voorzien van een mixtion (lijm op alcoholbasis). De lijsten zelf kunnen zowel modern als klassiek (met ornamenten) zijn. Slagmetaal wordt nadien steeds beschermd met een vernis, om oxidatie tegen te gaan.
  • Afgewerkt met bladgoud op waterbasis (dorure à l’eau) – blaadjes bladgoud, -zilver of slagmetaal worden manueel aangebracht op lijsten, voorzien een speciale ondergrond. Deze techniek is de moeilijkste en daardoor ook duurste. Men herkent de vergulde lijsten door de overlapping van de blaadjes die duidelijk zichtbaar blijven in het resultaat. U kan ze vergelijken met de fijne bubbels van champagne.

     Keuze uit verschillende houtsoorten: ayous, koto, populier, esdoorn, es, eik & notelaar      
  
Getinte lijst - de houtstructuur blijft zichtbaar

Faux-ramin lijst - het milieuvriendelijke alternatief voor ramin

Passe-partouts en fillets

Een passe-partout is het karton dat tussen het object en de lijst gestoken wordt om het kader een mooiere afwerking te geven. Vaak wordt de opening in het karton schuin gesneden om meer diepte te creëren. Een passe-partout wordt niet enkel gebruikt om esthetische redenen, maar heeft ook echt een functie: het karton moet ervoor zorgen dat er een ruimte is tussen het onderwerp en het glas; zodat het object door condensatie niet aan het glas zou gaan kleven. 

U kunt ook kiezen voor een prijsgunstige oplossing door voor een pH-neutraal passe-partoukarton te gaan met een sneeuwwitte kern (white core). Om een extra creatieve touch te geven, kunnen passe-partouts ook manueel ingekleurd worden. Op deze manier kunnen kleuren van het onderwerp overgenomen worden of krijgt het kunstwerk een extra accent. Daarnaast kan ook enkel de biseau (= schuine binnenkant) van de passe-partout in een kleurtje gezet worden

de zwevende passe-partout geeft uw kunstwerk een extra dimensie dubbele passe-partout met de hand ingekleurde passe-partout zorgt voor een subtiele touch

Passe-partouts bestaan in honderden kleurschakeringen en materialen. Meestal wordt karton gebruikt, maar wij bieden ook passe-partouts aan met een linnen of suède oppervlak. Op die manier kan er gespeeld worden met kleur, motief en structuur van de passe-partout om het object perfect tot zijn recht te laten komen.

Keuze uit diverse suède passe-partouts  

Voor een verfijnder effect kan er gewerkt worden met een fillet. Dit is een houten lijstje dat aan de binnenkant van de passe-partout bevestigd wordt als een extra lijstje, in een gelijkaardige afwerking als de omlijsting zelf. Met een fillet krijgt het geheel een extra-elegante “touch”.

de bijpassende fillet geeft aan uw ets een extra dimensie lijst met bijhorende fillet de fillet kan ook gekozen worden in functie van de kleuren van het onderwerp

Waardevolle kunstwerken beschermen is ook een van onze prioriteiten. Voor conserverend inlijsten gebruiken wij aangepast passe-partoutkarton zodat het onderwerp extra beschermd wordt. Hiervoor bieden wij onder andere zuurvrije en katoenen passe-partouts aan. Deze passe-partouts zorgen ervoor dat de kunstwerken lignine-vrij zijn en dus niet aan schadelijke invloeden blootgesteld worden.

Onze houtsoorten

Ayous is een zachte Afrikaanse houtsoort die makkelijk te bewerken is en dus geschikt is voor het  vervaardigen van staaflijsten. Europese fabrikanten schakelen de laatste jaren meer een meer over naar dennenhout. Dit hout is voorzien van een FSC-certificaat, wat betekent dat het hout ecologisch verantwoord gekapt werd – vaak in tegenstelling tot de tropische houtsoorten. Dennenhout is gevoeliger aan kromtrekken dan andere houtsoorten, maar door kortere stukken aan een te lijmen (“fingerjoint”) wordt net de stabiliteit van het kader verbeterd.

Milieuvriendelijke lijsten

ECO-logo voor milieuvriendelijke staaflijstenWij bieden ook een volledig gamma milieuvriendelijke staaflijsten aan – onze ECO kaders. The Frame Factory is de exclusieve verdeler van deze ecologisch verantwoorde lijsten. Deze staaflijsten worden gemaakt van een speciale en vooral biologische houtsoort: durian. De durian is een fruitboom die vooral in Zuid-Oost-Azië voorkomt. Na 30 jaar verliest de boom haar vruchten en wordt gerooid en vervangen door een nieuwe boom. Dit hout wordt dan gebruikt voor het vervaardigen van staaflijsten met een ecologisch certificaat. Bovendien zijn de gebruikte verven voor de afwerking op waterbasis in plaats van op solventbasis.

The Frame Factory

The Frame Factory maakt hoogwaardige en kwalitatieve kaders voor ieders budget. We hebben honderden modellen in alle mogelijke kleuren en houtsoorten. We hebben zelfs ecologisch vervaardigde omlijstingen. Kortom, iedereen vindt zijn ding bij The Frame Factory!

Voor elke foto of elk object kunnen wij een mooi, en vooral origineel kader op maat maken, en dat hoeft helemaal niet duur te zijn.

Bij The Frame Factory gaan esthetiek en vakmanschap hand in hand om uw herinneringen tot echte kunstwerkjes te verheffen.

Onze inlijsters vormen samen een uitgebreid netwerk verspreid over België en Luxemburg. Bij onze inlijsters kunt u terecht voor een persoonlijke en professionele service. Onze inlijsters maken voor u een kader op maat en lijsten uw foto's, kunstwerken, souvenirs, ... met de grootste zorg in.

Zoek en vind de inlijster het dichtst bij u in de buurt via onze postcodezoeker en ontdek het plezier van inlijsten!